Login
Main menu

Jerusalem 2011

Pilgrimsresan till det heliga landet ägde rum i mars 2011 med ett sextiotal personer från sju olika länder, varav tretton i den svenska gruppen. Det blev en vandring i Jesu fotspår med start i Betlehem och Födelsekyrkan samt Herdarnas fält. Många intressanta platser besöktes under veckan bland annat Haifa och Acreområdet i norra delen av landet. I Acre/Akka fanns korsriddarnas sista fäste innan de slutligen drevs ur landet i slutet av 1200-talet. 1990 öppnades dessa fantastiska byggnader för turister.

Jeriko, världens äldsta och lägst belägna stad, besöktes liksom Qumran där en lekande pojke år 1947 hittade de berömda Dödahavsrullarna skrivna av en judisk sekt vid tiden runt Jesu födelse. Efter besöket i Qumran hann vi med att ta ett dopp i Döda havet vilket var en omtumlande upplevelse! På Olivberget besökte vi bland annat Church of the Pater Noster (Fadervårkyrkan) samt Getsemane trädgård med sina vackra olivträd.

En guidad tur i Jerusalems äldre delar genomfördes före fredagens vigilia som hölls i ett kapell i de inre delarna av Den heliga gravens kyrka. Detta var en mäktig upplevelse och en av resans höjdpunkter. Nästföljande dag vandrade vi längs Via Dolerosa och Jesu väg till Golgata. Vi fick återigen besöka Den heliga gravens kyrka där inte bara platsen för korset finns utan även graven och smörjelsestenen nedanför Golgata.

Lördagens investitur hölls i Saint Anne´s Church alldeles intill Lion gate, som är en av åtta portar i gamla Jerusalems stadsmur. Resan bjöd på fantastiska upplevelser och trevlig samvaro. Flera nya medlemmar, däribland borgmästaren i Betlehem, upptogs i Orden vid lördagens investiturhögtid som avslutades med galamiddag.