Login
Main menu

Vigilia & Investitur i Malmö 2015

Sankt Lazarusordens årliga hösthögtid hölls även i år traditionsenligt i Malmö. Helgens högtid inleddes med vigilia i S:t Petri kyrka i Malmö fredagen den 23 oktober 2015. Under vigilian som hölls under fredags-eftermiddagen, som var förlagd till S:t Annas kapell i S:t Petri kyrka hölls det en mycket stämningsfull gudtjänst av vår egen broder Jerker Schmidt.

I egenskap av postulant hade jag äran att få vara med en stund innan vigilian och vara delaktig i förberedelserna inför lördagens investitur. I mina ögon en chans att få en första inblick i de traditioner och ritualer som skapar den fantastiska stämning och gemenskap som jag numera har fått vara en del av. Fredagen avslutades med ett mycket givande samkväm över en bit mat på Rådhuskällaren vid Stortorget i Malmö. För oss postulanter var det ett ypperligt tillfälle att lära känna nya bröder och systrar i en relativt avslappnad miljö.  

Lördagens investitur inleddes således med att postulanterna samt de som skulle bli befordrade intog sina platser i S:t Petri kyrka strax innan intåget av våra fanbärare skulle ske. Investiturens gudstjänst hölls av vår egen syster, biskop emerita, Christina Odenberg och broder samt tillika präst Jerker Schmidt. Efter den inledande gudstjänsten var det dags för upptagandet av nya medlemmar samt upphöjandet av sedan tidigare befintliga medlemmar som har gjort betydelsefulla insatser för orden. 

Malmö 1111 

Traditionsenligt högtidligt intågande

Nya medlemmar blev följande; Rebecca Kling, Cecilia Magnusson och Ola Persson. Medlemmar som blev upphöjda till en högre grad var följande; Jan Krappe, Peter Hemminger och Carl Jacobsson.

Malmö 2222

Bildkommentar överflödig. Motivet talar för sig själv. Atavis Et Armis!

Efter investituren gick vi i samlad skara till Siriuspalatset där vi minglade till en smakfull fördrink innan det var dags för den storslagna banketten. Inte nog med att denna festmåltid bestod av, tre välsmakande rätter, god måltidsdryck utan även en fantastisk trevlig gemenskap kring borden. Middagens toastmaster, Jan Krappe, gjorde en formidabel insats med att fördela ordet mellan kvällens middagstalare. Till dessert serverades inte enbart ett välsmakande bakverk utan även underhållning i form av spex utfört av Lundaspexarna. 

Malmö 33

Lundaspexarna bjöd på middagsunderhållningen

Inte nog med att orden fick tre nya medlemmar och att redan befintliga medlemmar hade äran att bli upphöjda till en högre grad utan jag har även det glada nöjet att meddela från vår skattmästare Jerker Westdahl att vi lyckades samla in hela 1.460 kr samt att försäljningen gav ytterligare 3.650 kr till Ordens kassa.

Avslutningsvis vill jag tacka för att ha fått äran att komponera denna resumé över höstens högtid i Malmö, men framför allt för att jag har fått bli en del av denna gemenskap.

Ola Persson SBLJ