Login
Main menu

Installationen av ny Stormästare i Jerusalem

Den 16 oktober 2015 blev en historisk dag! Det var nämligen dags för "Inauguration of HRH Prince Sixte-Henry de Bourbon Parme as 50th Grand Master of the Military and Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem" och just i den heliga staden Jerusalem! Detta under överinseende av många deltagare från flera länder tillsammans med inbjudna gäster från Israel. Från Sverige kom vår Storprior Kent Harrskog, Pär Ola och Lotta Dahlin, Jan-Erling och Anne Marie Haugland, Jerker, Cecilia och Marcus Westdahl, Mats Geijer och Eva Geijer Lilliehöök, Henrik Elming och Natalia Solodkaia, André Tokarski, Johan Sohlberg, Jörgen Nilsson och Rebecca Agronius, Eva och Anita Hellström, Carina Dickens Nilsson och Ola Nilsson samt Peter Löwegren. De flesta deltagarna bodde på Hotell Notre Dame precis utanför muren till Jerusalems Old City.

1 Notre Dame 2                Hotel Notre Dame

En perfekt plats och ett fint hotell där vi för övrigt njöt av en magnifik galamiddag efter investituren den 16 oktober. Det som var speciellt var att det ägs av Vatikanen med en tydligt kristen framtoning och även ett stort eget kyrkorum.

Det var inte bara en ny Grand Master som installerades. Ett antal nya bröder och systrar blev också installerade, varav en syster från Sverige, undertecknad Carina Dickens Nilsson. Förutom från Sverige var det även medlemmar från Frankrike, Irland, Norge, Schweiz, Serbien, Storbritannien, samt förstås Det Heliga Landet.

De flesta svenskarna åkte i grupp med tidig start onsdagen den 14 oktober. Vid flygplatsen Ben Gurion i Tel Aviv delade vi upp oss på ett antal taxibilar som tog oss snabbt och tryggt till Jerusalem och Hotell Notre Dame. Programmet hade börjat tidigare så de flesta av övriga deltagare kunde inte delta i de första programpunkterna utan kom några timmar senare till hotellet. Under kvällen var vi inbjudna till en konsert av en polsk kör som framförde ett stort antal stycken i hotellets kapell. Detta var så uppskattat att kören fick en stående inbjudan till investituren senare på fredagen. 

2 Polska kören                                                   Den polska kören uppträder i Notre Dames kapell 

Torsdagen blev en intressant dag då vi på morgonen besökte Betania: Tomb of Saint Lazarus och Russian Orthodox School. Vi fick en fin presentation av syster Mary och träffade flera av skolbarnen. Skolan var en upplevelse i sig eftersom det fanns elever som inte var kristna utan muslimer.  Man kan säga att detta verkligen var i vår ordens ursprungliga anda.

4 Russian Orthodox School6 Russian Orthodox School                              Russian Orthodox School for Girls (som vi understödde med € 1.000 tidigare i år)

Vår fantastiska sångfågel, operasångerskan Gabrijela Ubavic från Serbien, som underhöll oss vid flera tillfällen under dessa dagar, sjöng även för barnen och nunnorna i klostret.

5 Russian Orthodox School 7 Gabrijela Ubavic          Elever och lärare vid skolan                                                        Gabrijela Ubavic, operasångerska från Serbien

Efter besöket fortsatte vi mot Rockefeller Archaeological Museum där för övrigt en gruppbild av oss alla togs. På kvällen var det Vigilia, dvs. del 1 av investituren av de 12 blivande medlemmarna i Sankt Lazarusorden. Jerker Westdahl hade fått uppgiften att vara Marshal vid både Vigilian och vid Installationen. Kvällen avslutades med en gemensam middag vid Maronite Convent.

10 Vigilia IMG 4414 2       Vigilian i Dormition Abbey, Mont Sion. Pastor Jean-Francois Breyne och Marshal Jerker Westdahl biträder den lokale biskopen

Fredag morgon åkte vi till Oljeberget (Mount of Olives) och promenerade därifrån ner mot Garden of Gethsemane och St Mary Magdalene Russian Orthodox Church with royal tombs. Vi fick en rundvandring och gedigen information av en munk på franska och perfekt översatt till engelska av Aron Kiely. Det intressanta besöket avslutades med en strapatsrik promenad i mycket kraftig uppförsbacke tillbaka till bussen. Det var också intressant att notera hur olika vi svenskar uppskattades av judar och muslimer.

13 St Mary Magdalene Russian Orthodox Church 12 St Mary Magdalene Russian Orthodox Church         Grand Secretary Aaron Kiely översätter munkens franska till "Queens English" för deltagarna

Eftermiddagen var det dags för ombyte av klädsel och promenad från hotellet till Church of St Vincent de Paul. Vid kyrkan hade det samlats många inbjudna gäster. Biskopar, munkar och nunnor från de kyrkor och kloster som vi hade besökt! Många var förväntansfulla när vi nu skulle installera en ny Grand Master för Sankt Lazarusorden, den första på över 800 år!

14 Installationen    Installationen av vår nye Stormästare, HRH Prince Sixte-Henry of Bourbon-Parme

Efter installationen blev det del 2 av investituren med12 nya brödrar och systrar. 7 stycken från Serbien, 2 från Det Heliga Landet, 1 från UK, 1 från Frankrike och 1 från Sverige. 

  15 Installation av Postulanter 3   Jerker med kors 3      Postulanterna undertecknar sina löften.                          Marshal Jerker Westdahl förbereder processionen

Kvällens galamiddag ägde rum på Hotel Notre Dame och blev en fantastisk tillställning. God mat, goda viner och ett glatt humör hos alla gjorde att detta blev en oförglömlig dag och kväll. [BILD]

18 Högtidsmiddagen    16 Högtidsmiddagen   Stormästaren med Carina Dickens Nilsson respektive Jan-Erling Haugland 

Lördagen kom och blev en fullspäckad dag med besök först till Basilica of the Holy Sepulchre. För alla er som inte varit i Den Heliga Gravens Kyrka vill vi uppmuntra till ett besök, det var få av oss som inte hade tårar i ögonen under besöket i denna helt magnifika och underbara gamla kyrka. Historien och Bibeln blev högst levande, inte minst av att Golgata fanns inne i kyrkan. Det var också mycket intressant och givande att gå ner så långt det gick i kyrkan, till de äldsta delarna.

20 Basilica of the Holy Sepulchre                                                           Basilica of the Holy Sepulchre 

Efter lunch delades vi upp så några åkte till Mar Saba Monastery i öknen och därefter till Betlehem. Några stannade kvar vid hotellet och åkte direkt till Betlehem för att tillsammans med den första gruppen besöka födelsekyrkan.

22 Bethehem 21 Bethlehem        Bethlehem och Födelsekyrkan

Därefter fortsatte vi till ett mindre kloster och fick en förevisning av några av systrarna. Från klostret åkte vi till Beit Jala där vi först fick en förevisning av en ortodox kyrka samt en avslutande visning i Sankt Nikolaus rysk-ortodox kyrka. Här var den nyinvigde brodern Dan Koski en lysande ciceron som på ett inlevelsefullt sätt förklarade historien och nuvarande läget för församlingen, en församling som Dan själv är medlem i som boende i Beit Jala  Något av vår resas mest gripande ögonblick var när Gabrijela Ubavic i Sankt Nikolaus kyrka spontant tog upp en hymn och hela församlingen föll in i sången och tillsammans tågade ut till de väntande förfriskningarna.

25 Beit Jala 27 Beit Jala   Den rysk-ortodoxa kyrkan Sankt Nikolaus i Beit Jala

Resan till Det Heliga Landet var en fantastisk upplevelse och jag har försökt skildra den på bästa sätt från de goda minnenas sida men man ska komma ihåg att vi var i ett land där våldet befann sig runt knuten och människor blev dödade i stort sätt varje dag. Något som jag alltid kommer att minnas är hur glada alla var över att vi besökte dem. Jag känner mig trots detta stolt och glad att få ha blivit upptagen i denna gemenskap av bröder och systrar och hoppas på ett snart återseende. För egen del på Karlbergs slott den 7 maj 2016!

Med Ordenshälsningar för deltagarna

Carina Dickens Nilsson SSLJ