Login
Main menu
  • Lazarus Clinic in Fullabantang

    Welcome to our Lazarus Clinic in Fullabantang in Gambia.

  • Waiting hall in the Lazarus Clinic

    From our latest visit in Fullabantang in 2013

  • Lazarus meeting at Karlberg Castle in Sweden

    From our yearly gala banquet at Karlberg

Chapter General i Frankrike september 2015

Chapter General har genomförts i södra Frankrike under några dagar i mitten av september. Vi var nio stycken från Sverige, Kent och Inger Harrskog, Pär Ola och Lotta Dahlin, Jan-Erling och Anne Marie Haugland, Jerker och Marcus Westdahl samt Peter Löwegren. Vi bodde innanför ringmuren i den gamla staden Aigues-Mortes sydost om Montpellier. Området var en gång samlingsplatsen inför ett av korstågen till Jerusalem. Det blev mycket bussresande då arrangemangen genomfördes på olika platser.

Förutom från Sverige var det även medlemmar från Det Heliga Landet, Irland, Norge, Schweiz, Spanien, Tyskland, UK, USA, samt förstås Frankrike. Även Malta-grenen deltog med tre representanter på lördagen vid investituren

På torsdagen genomfördes mötet med Governing Council i det gamla klostret St Michel de Grandmont med anor från 1100-talet. Under tiden fick övriga resenärer besöka La Commanderie Templiére i Couvertoirade med sitt gamla tempelriddarslott. På eftermiddagen återförenades vi i St Michel inför Chapter General. Det var ett mycket högtidligt möte som leddes av Grand Secretary HE Aaron Kiely. Vår justerade konstitution (Constitutional Charter) antogs och därefter valdes HRH Prince Sixtus-Henri de Bourbon-Parma enhälligt till vår femtionde Stormästare. Till åminnelse av den historiska händelsen hade en guldmedalj med inskriptionen ’SEXTUS HENRICUS ORD. S. LAZARI. MAG. LMAG. HIEROSOL. MMXV’ instiftats. Alla deltagarna förärades denna.

Grand Chancellor och vår nye Grand Master

Fredagen ägnades åt ett besök i Saint Gilles och sedan en flodtur tillbaka då vi också åt lunch.

På lördagen var det dags för investitur. Den genomfördes i Oratoire Temple i Nîmes och tre franska och en tysk medlem blev befordrade. Dessutom hedrades engelsmannen Danny Smith med ett MMLJ för sitt arbete sedan ca 30 år tillbaka med Jubilee Campaign som bl.a. innehåller skydd för utsatta flickor i Bombay. Han var den förste i modern tid som har fått ett meritkors utan att vara medlem i Orden! Marcus fick den stora glädjen(?) och det tunga ansvaret (38 kg) att bära ordensfanan i processionen. Efter mötet serverades en femrätters lunch på restaurang Le Valet.

Gruppfoto

Programmet medgav givetvis möjligheter att på kvällstid höja en och annan bägare tillsammans i goda Bröders och Systrars lag. Jag hoppas att vi ses om en månad i Jerusalem!

Med Ordenshälsningar för deltagarna

Jerker Westdahl KLJ OMLJ